Първокачествена растително обработена кожа

Огромна част от производителите на сандали и обувки, както на Световния, така и на българския пазар, смятат че обработването на кожата с различни химични вещества е напълно нормално. Това безспорно е изключително изгодна финансова технология, но имайте предвид че за обработката на кожата по този метод се използават основно силно токсични съставки като азо багрила, никел, пентахлорфенол, хром VI. Това са все вещества, които са вредни за хората и околната среда, те са и основни причинители на редица алергии. Имайте предвид, че в 90% от случаите сандалите се обуват на бос крак.

Кожата която ние използваме е първокачествена италианска растително обработена. Притежаваме сертификат, с който всеки един елемент (стелки или каишки) от нашите сандали може да използва логото Real Italian leather (истинска италианска кожа). Към днешна дата на световния пазар има само 7 цеха, които могат да предоставят такива правомощия. И седемте се намират в Тоскана и са наши изключителни партньори.

Real Italian Leather

Това е синоним за безспорно качество, вековна традиция и специално отношение към околната среда.Това несъмнено е една от най-скъпите и високо ценени кожи, както в Италия, така и на световно ниво. Истинският ценител би я познал само и единствено по специфичната миризма. Това е гаранция, че основните съставки за обработване и оцветяване на кожата са изцяло натурални екстракти. Гаранция за технологията, която прави кожата изключително издръжлива на външни условия, притежаваща минимално разтягане и безспорен комфорт при носене.

Растително обработване

В продължение на векове тосканските майстори са предавали своите безценни знания и опит. Сега растително обработената кожа слива в себе си вековните традиционни рецепти с новите модерни технологии. Цеховете за щавене на кожа в Тоскана са преки наследници на всичките тези знания и опит. Процесът на превръщането на суровата кожа в завършен уникален продукт е сравнително бавен, трае около 40 дни, като много от технологичните процеси се извършват изцяло на ръка с огромен респект към човека и околната среда.

Основната активна съставка при растителното обработване на кожата се нарича танин. Това вещество повече или по-малко е концентрирано в няколко вида дървета и растения, може да присъства в тяхната кора или листа и въздейства по уникален начин върху физическото състояние на кожата . Точно този танин предава на кожата този уникален характер, с който растително обработената кожа се различава от всички останали кожи.
В производствения процес се използват няколко вида натурални танин екстракта, като зависимост от своя произход те могат да бъдат прахообразни или течни. Един от най-известните танини от древността до ден днешен е екстрактът от кестен. Друг основен натурален екстракт е “quebracho extract”- дърво, което расте предимно в Аржентина. От неговата кора се извличат съставки, които най-често биват на прах с характерен червен цвят. Те придават на кожата топли и светли тонове, както и по-добра издръжливост, необходима да направи крайния продукт по-устойчив на вода и атмосферни влияния. Само растително обработената кожа съчетава в себе си – уникална здравина, почти нулево разтягане, а същевременно огромна мекота при носене, изключителна издръжливост при системно мокрене и разбира се специално отношение към околната среда.
Както всички естествени неща, кожите които са произведени с натурални съставки имат свой собствен живот. Растително обработените кожи се променят с времето, но винаги към по-добро. Първоначално са по-светли, имат леко докосване и добро настроение, като след период на остаряване те стават малко по тъмни, като се запазва топлото и копринено докосване.